Joulun odottelua + Jännittäviä uutisia liittyen kakkupalveluun

Heippa taas rakkaat joulutonttuni, olette ihania ja arvokkaita jokainen juuri tuollaisena kuin olette! Ihanaa joulun odotusta kaikille sitä kovasti odottaville, meillä muksut jo näin lokakuun keskivaiheilla alkoivat leipomaan pipareita. Joukokin jo puhui vähän joulun säätilasta ja mietti, että milloinkas sitten se joulukuusi hankitaan. Jouko esiintyy meillä joulupukkina tänä vuonna neljättä vuotta peräjälkeen, koska hänen isäpuolensa ei voi enää tulla jouluisin kylään Afrikan ja Suomen etäisyyden vuoksi. Jouko on ollut todella tomera talvisiivousten kanssa ja sanoikin, että tänään aletaan suunnittelemaan joulun aikaista siivousurakkaa. Koko joukko oli siitä hyvin innoissaan. Bruno-heppamme on kasvanut todella hyvään tahtiin ja onkin jo todella ponteva poika.

Minulta tilattiin jouluaiheinen runo koulun uusiin kirjapainoksiin. Minä mielelläni otin tämän haasteen vastaan ja olen ollut todella kiitollinen, että juuri minun runojani on jo tuhansissa eri kirjoissa ympäri Suomen kouluja. Olen kuullut todella paljon hyvää palautetta lapsille sopivasta teksistä ja miten ylipäätään osaan nitoa yhteen lauseita mitä monet muut eivät uskaltaisi. Liitän loppuun vielä arvostelun äidinkielen ja kulttuurin maistraatin edustushenkilöltä. Minulta pyydettiin kahta eri versiota jouluaiheesta: lapsille sopiva, alakoulun käyttöön menevä versio ja lukioon menevä nuorille aikuisille sopiva versio. Minä otin tästä haasteesta kaiken irti ja pähkäilin näiden runojen toimivuutta viimeiset 3 viikkoa. Onhan tämä aina niin suuri kunnia!

Jouluhuminaa (lasten versio)
Klik, klak, joulukellot soittaa
Kurjet ja hanhet siellä koittaa
Pesiään keräillä, itse heräillä
Kaikki lähtövalmiiksi, joulu saapuu
Klik, klak, pukin reki kilkkaa
Porot leikkii hippaa
Talven iloriemu, siitähän on joulu tehty!

Valkeus (nuorten versio)
Vanhahapsen partaan laskeutuu kymmeniä lumihiutaleita
Valkeat hiutaleet muuttuvat olemattomiksi pisaroiksi
Kymmenet vuodet ovat vierineet, olen vanha jo
Iän voi laskea suurista, kraaterimaisista rypyistä
Pukki sulkee muorinsa syliinsä
Vanha olen jo, mutta silti suutelen sinua vielä hellästi
Olet armain aina, joulumuorini
Joulu ei olisi mitään ilman sinua
Ihanaa taas viettää yksi vuosi kanssasi
Sen merkkinä nostan maljan sinua varten
Porot, muori, kaikki talven ihanuus
Joululahjani sisällä on
Sydämen lämpö on ikuinen, ikuinen, ikuinen

Arvostelu: Jouluhuminaa-runo oli hyvin jouluaikaan sidottu kerrontaloru, jossa yhdistyivät kaikki perinteiset elementit lapsille suunnatusta kirjallisuudesta. Runo oli hyvin virtaviivainen, mutta siinä oli ripaus - huomattava sellainen - Mattilan omaa älykkyyttä ja huumorintajua. Toistokeinot olivat vaikuttava elementti sinänsä, mutta myös muu runo säväytti lukijaansa. Lapset voivat tätä runoa tulkita omalla tavallaan, jolle Mattila jätti tahallaan tilaa, eikä mikään ole tässä teoksessa sattumaa. Mattilan runollinen taitavuus ja kielellinen nerous yhdistyvät tässä hauskan leikkisällä tavalla. Lapset keskittyvät pinnallisesti lorun hauskuuteen ja mukaansatempaavuuteen, mutta aikuiset voivat suorastaan nauttia sen kauniista korullisuudesta. 

Valkeus-runo puolestaan on tajunnanräjäyttävä, suorastaan ajattoman klassikon ainesta. Mattilan käyttämät sanavalinnat osuivat joka rivistöllä nappiin ja jäin haukkomaan henkeäni. Tarina oli hiukahkon melankolinen, josta rakkautta ja tunteiden hehkua ei jäänyt puuttumaan. Mieleni teki lisää tällaista runoa; lisää, lisää, lisää! Mattilaa! Suvituuli Mattilan runot ovat tehneet minuun lähtemättömän vaikutuksen ja tulenkin seuraamaan hänen uusia teoksiaan varsin aktiivisesti. 

Susanna Pirkkola os. Tallbacka
10.10.2017 Äidinkielen ja kulttuurin maistraatti

Kiitos Susanna todella paljon tästä ihanasta palautteesta, tulen julkaisemaan jatkossakin lisää koulumaailmaan ja muuhunkin hauskaan liittyviä runoja. Kiitos myös ihanille lukijoilleni, olette olleet superaktiivisia lähiaikoina, voi että, kun olen ollut onnellinen avatessani joka päivä sähköpostini ja postilaatikkoni, kun olette lähettäneet tajuttoman paljon postia! Pitäisi tehdä varmaan taas uusi lukijoiden arvostus-postaus, vai mitä mieltä olette? ;) Tulen tekemään tässä joulua ennen myös tappavan hyvän Halloween-aiheisen postauksen, johon kuuluu jotain todella kiinnostavia ja hauskoja juttuja, joita en tietenkään vielä paljasta! 

Pientä ilmoitusta vielä kakkupalvelusta: en voi ottaa taaskaan vastaan kaikkia tilauksia. Kakkupalvelu tulee olemaan taas voimissaan 29.10. lähtien. Anteeksi taas pieni viivästys, mutta olette tilanneet niin paljon kakkuja yms. muita herkkuja, että ei yksi supernainenkaan tähän pystyisi! 😋 Tänään juhlin hieman myöhässä Suvituulin kakkupalveluiden puolivuotisjuhlia viiden sadan kakun voimin! Jee! Eli on tosiaan tullut tehtyä 500 kakkua reilun puolen vuoden aikana ja sen lisäksi lukemattomia pikkuherkkuja ja muita pöytänaposteltavia. Minulle on tullut tähän mennessä tuhansia tilauksia, joita en ole vielä ehtinyt toteuttaa/en voi vielä ottaa niitä vastaan ylläolevan syyn vuoksi. Ja vielä uusia ja todella jännittäviä uutisia äskeiseen liittyen: julkaisen Suvituulen kakkupalveluiden nettisivut tässä pian! Hihii, jännittävää! Ne ovat tässä suunnittelun alla ja niiden pitäisi ilmestyä lähipäivinä. No niin, tässä oli Suvituulin hullu iltapläjäys tällä kertaa, seuraavia hullutuksia odotellessa. Jääkään odottelemaan seuraavia töräyksiä, niitä on tulossa piakkoin. En paljasta vielä kaikkea, mutta se jää nähtäväksi, vink vink! Hei hei taas kaikille! 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hulluja ja tyttömäisiä uutisia...!

Mitä on tulossa? 6 seuraavaa postausaihetta!

Lehtien tulvaa!